21 Şubat 2016 Pazar | By: YeniAy M.

Çanakkale Savaşları ve Gezi Rehberi



UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.


"Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir!"


KÜNYE

Yazar: Talha Uğurluel
Yayıncı: Timaş Yayınları
Sayfa: 256
Baskı Yılı: 2015

Tarihe ibret gözüyle bakmak ve alınması gereken dersi hakkıyla almak elbette çok önemlidir. Geçmişimizi ayakta tutan manevi dinamikleri anlamak, onları güçlü yapan unsurları göz önünde bulundurmak bugünkü başarımızın yegâne sebebidir. 7'den 70'e herkese tarihi sevdiren Talha Uğurluel şimdi de Osmanlı'nın I. Dünya Savaşı'nda ölüm kalım mücadelesi verdiği toprakları: Çanakkale'yi tüm tarih severlere anlatıyor.
Dünya devletlerini ve Osmanlı'yı Çanakkale Savaşı'na sürükleyen sebepler, Savaşın aktörleri ve akıl almaz icraatları,Deniz ve kara savaşlarının tüm detayları, Ayrı ayrı kategoriler halinde ele alınmış savaş sahneleri, Savaştan yıllar sonra ortaya çıkan olağanüstü olaylar, Herkesin rahatlıkla anlayabileceği yalın, akıcı bir üslup, Hepsi renkli ve kolay anlaşılan birçok harita, ve o günleri günümüze taşıyan, şimdiye kadar hiçbir yerde yayınlanmamış birçok savaş dönemi fotoğrafı ile Talha Uğurluel'in bu eşsiz eseri herkesi Çanakkale'ye, o günleri anlamaya davet ediyor.

Talha Uğurluel, benim en sevdiğim tarihçilerin başında gelir. Onun anlatım tarzı ile tarihi sevmeyecek, öğrenmeyecek kimse yok kanımca. Çünkü masalsı bir anlatım tarzı olduğu için insanı dinletmeyi iyi beceriyor. Önceki kitaplarında da söylediğim gibi bu anlatım becerisini yazıya da dökmeyi iyi başarıyor. Fakat kafadan bu kitap için söylemem gerekir ise, anlatım tekniğinde bu sefer biraz farklılık mevcuttu, fark ederim ben. :)

Kitap, oldukça bilgilendirici ve yer yer duygusallık kokan bir eser. Savaşın öncesinde olanlar, altında yatan nedenler ile ilgili bilgilendirici bir bölümden sonra Çanakkale Savaşlarına giriş yapıyoruz. Aziz kahraman ata'mızın yaptıkları, gösterdikleri cesaret ve fedakarlıklar; yaşadıkları deneyimler ve duygusal anları... Bunlar hem sizi gururlandıracak hem de kalbinizi acıtacak. Göreceksiniz ki bu vatan ne zorluklarla elde tutulmuş, korunmuş ve bizlere bırakılmış. Vicdanı olan, aklı olan atalarına hürmeten, minneten, Allah'a şükür eder ve layık olmak için dua edip, çaba sarf eder.

Kitapta daha önce bildiğim yaşanmışlıklar dışında bilmediklerim de vardı; düşman tarafından hakkımızda söylenen, yazılan çizilenler de ayrı bir önemli bence; çünkü bir düşman dahi olsanız, karşı taraf size saygı duyup, hayranlık duyar ise bu sizin ne kadar asil olduğunuzun göstergesidir... Besbelli ki atalarımız o zamanlar Allah'ın sınırlarını iyi koruyup, asil bir şekilde hareket etmiş ki bir Müslüman ve Türk olarak hayranlık verici bir kişilik sergilemişiz. Örnek almamız gerekir. Şeyh Edepali'nin dediği gibi "Savaşı sevmem ama, bilirim ki kılıç kalkıp inmeli; ama bu YAŞATMAK İÇİN OLMALI!" bu düstur ile hareket eder isek ne ala; aksi halde katilden farkımız olmaz. Bu dünya'da da çokça katil olduğu için, yaşatmak için savaşan birilerine duyulan ihtiyacı varın siz tahmin edin.

Kitabın sonlarında ise gezi rehberi ile Çanakkale'ye gider iseniz eğer, saat kaçtan itibaren geziye nerede başlayıp bitireceğinize kadar oldukça ayrıntılı bir program çizmiş yazar. Ziyaret edeceğiniz yerler hakkında da bilgiler vermiş. Bence kitap için çok güzel, artı bir özellik olmuş.

Daha önce de yazmıştım, bu yazara okullardaki tarih kitaplarını yazdırmak gerek. Sıkıcılıktan ve ağır bir dilden uzak, masalsı bir tarz ile anlatıldı mı tarihine ilgi duymayacak kimse olmaz herhalde? :) Maalesef okul kitapları oldukça sıkıcı ve ağır olduğu için öğrencilerin gözünü korkutan bir unsur. O yaştaki gençler eğlenmeye eğilimli olduğu için de eğlenerek öğrenmeleri çok büyük elzem; ezberlemez, akıllarında kalır bu şekilde...

Yazarımıza bir kez daha teşekkür ederim. Osmanlı'nın Şifresi kitabını da edinmem gerek bir an önce, 25 Mart doğum günüm, inşallah ailemden biri akıl eder de hediye alır. :D

Yazarın okuduğum diğer kitapları:
Dünyaya Hükmeden Sultan: Kanuni(*)
Dünyaya Hükmeden Sultan-2: Kanuni'nin Akıl Oyunları(*)
Tarih Tıbbı Konuşturdu



(Soluk renkli fiyat, etiket fiyatıdır. Üstündeki ise internet fiyatıdır.)