15 Ağustos 2016 Pazartesi | By: YeniAy M.

Ertuğrul Gazi 'Kuruluş'



"Bu büyük Türk evladının ruhu şad olsun!"


KÜNYE
Yazar Dr. Cengiz Zengin
Yayıncı: Bilge Oğuz Yayınları
Sayfa288
Baskı Yılı: 2015
TANITIM BÜLTENİ
Ertuğrul Gazi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babasıdır.
Söğütte yurt tuttu ve bu yurttan bir imparatorluk çıktı.
Tek sülâlenin yönettiği 600 yıllık bir imparatorluk.
“400 çadırdan çıkmış bir imparatorluk”, diyebilir miyiz?
Eğer 400 çadırlık bir yurtsa, o yurdu kuranlar geriye baktığımızda, Anadolu Selçuklu Türk Beylikleri ’ne, oradan daha geriye Büyük Selçuklu Devleti’ne ve daha geriye Orta Asya’dan yayılan bir Türk varlığına gitmemiz gerekir. O 400 çadır gökten inmedi… Bir büyük ailenin parçası idi.
Osmanlı imparatorluğunun kuruluşunda bilinmeyen çok nokta var.
Birçok tarihî hâdise efsaneye bürünmüştür. Bunu da tabiî karşılamak gerekir. Milletler efsaneleriyle büyür.
Ertuğrul Gazi’yi anlatabilmek için dönemini anlatmalıyız.
Osmanlı Devleti’nin kurucusunun babası hakkında bulunabilen bütün bilgileri ve son araştırmalar ışığında işlenen Osmanlı’nın beylikten devlete geçiş safhalarının ayrıntılarını Ertuğrul Gazi Kuruluş ’ta okuyacaksınız.
Bu sene Gökbörü isminde yeni bir tarihi fantastik seriye başladım. İlk kitap Gökbörü ve Oğuz Kağan idi. Hayalet Serisinin 2. romanını bitirdikten sonra, inşallah Gökbörü ve Ertuğrul Gazi romanına başlayacağım. Bu yüzden araştırma babında bu kitap aldım.

Kitap, yer yer yazarın kendi aktarımı yer yer de derleme özelliği göstermekte. Birden fazla Osmanlı tarihçisinin kaleme aldığı kitaplardan bir sürü bilgi aktarımı var. Hepsinin kitaplarını okumuş kadar oldum. :) Fakat kitabın içeriği Ertuğrul'dan ziyade oğlu Osman ve torunu Orhan hakkında bilgi içeriyor desek yalan olmaz. Bu açıdan biraz tatminsiz olsam da bunun da mantıklı bir açıklaması var; maalesef Ertuğrul Gazi hakkında kaynaklar pek kısıtlı. Hal böyle olunca da rivayetlerle beraber bir kitaptan ziyade kitapçık çıkardı. Zaten kitabın ismi de Ertuğrul Gazi ve 'Kuruluş'... Yani hem bu büyük kahraman hakkındaki tüm bilgiler ve rivayetleri bize sunarken hem de Osmanlı'nın kuruluş serüveni kahramanları olan Osman ve Orhan Gazi hakkında da bilgi vermiş oluyor.

Yer yer eski lehçe ile yazılmış aktarımlar söz konusu ama kendinizi verirseniz rahatça anlarsınız, merak etmeyin. Belki birkaç kelimenin manasını bilemezsiniz -ben gibi- ama onda da arama motorları yardımınıza yetişecektir. Hem eski lehçeyi görmek de güzel oldu. Bir de sesli okumayı denerseniz kulağa hem farklı hem de hoş geldiğini fark edeceksiniz. ;)

Kitapta en sevdiğim noktalardan biri Ertuğrul ve Osman Gazi'nin silah arkadaşlarının da tanıtıldığı bölüm idi. Hatta alperenler olarak da tanımlayabileceğimi Şeyh Edepali gibi nice önemli şahsiyet hakkında da özel bölümler var. Birden fazla tarihçinin aktarımlarını bize sunduğu için aynı konuların tekrarı ile karşılaşmış oluyoruz ama bu, rahatsızlıktan ziyade konuyu pekiştirmemi sağladı. Genelde kendini tekrar eden noktaları boğucu bulurum ama bu iyi oldu.

Genel olarak kitabı muhakkak tavsiye ederim. Şahsen beğendim. 5 üzerinden 4 veririm. :)



                (Soluk renkli fiyat, etiket fiyatıdır. Üstündeki ise internet fiyatıdır.)