11 Şubat 2016 Perşembe | By: YeniAy M.

Yavuz Sultan Selim Han



UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.


"Yavuz Selim Han'ı bir de bu şekilde okuyun."

KÜNYE

Yazar: Mustafa Armağan
Yayıncı: Timaş Yayınları
Sayfa: 304
Baskı Yılı: 2014

Dokuzuncu Osmanlı padişahı olarak 1512 yılında tahta geçen ve 8 yıllık hükümdarlığı süresince Osmanlı Devleti’ni maddi ve manevi olarak asırlarca ayakta tutacak sağlıklı bir bünyenin temellerini maharetle döşeyen Yavuz Sultan Selim’i hiç böyle okumadınız! Fatih’in kalem ve kılıç örsünde dövdüğü, Bayezid’in sabır ateşinde şekillendirdiği bu “altın zincir”in halkaları nihayet Yavuz’un usta ellerinde titizlikle işlenmiştir. Mustafa Armağan, Osmanlı’yı yeniden kuran sıra dışı sultan, zamanın İskender’i, şarkın fatihi Yavuz Sultan Selim’in hayatını, bilinmeyen yönleriyleYavuz Sultan Selim Han kitabında anlatıyor.
* 40 bin Alevi’yi kesti mi?
* Portekizlilerin Peygamber Efendimiz’in mezarını kaçırma girişimine nasıl dur dedi?
* Hilafeti devralmadı mı?
* Neden Batı’ya değil de Doğu’ya seferler düzenledi?
* Küpe takar mıydı?
* İnsan olarak nasıl bir padişahtı? Hobileri ve ilgi alanları nelerdi?
* Suriye-Mısır seferlerine dair bilinmeyenler...
* Ders kitaplarında neden yanlış anlatılıyor?
* Okur ve “kitap kurdu” olarak Yavuz’u ne kadar tanıyoruz?
* Kürtler aleyhine söylediği iddia edilen sözlerin gerçeği...
* Can dostu Hasan Can’ın kaleminden Yavuz Sultan Selim!
Kafanızı karıştıran tüm bu soruların cevabı ve daha fazlası Abdülhamid’in Kurtlarla Dansı,Ufukların Sultanı Fatih Sultan Mehmed kitaplarıyla Osmanlı Padişahları’nı gerçek yönleriyle okurlarına sunan Mustafa Armağan’ın Yavuz Sultan Selim Han kitabında…
Okulda tarih derslerini aldığımızdan beri ağırlık olarak üzerinde durulan padişahlar Fatih ve Kanuni olmuştur. Bunun dışındaki padişahların ismi ya pek geçmez ya da şöyle bir bahsedilir, üzerinde durulmadan geçilir gidilir. Kaldı ki bahsi geçenlerin de sadece savaş becerileri anlatılır, sanki tarih ve şahıslar savaşlardan ibaretmiş gibi! Hali ile biz ne ecdadımızı adam gibi tanıdık ne de geçmiş devletlerimizi, kültürümüzü. Ortada ciddi bir kasıt olduğunu da düşünüyorum! (İnsan okullarda hiç mi Türk-İslam / Türk Sanat-Kültür tarihi öğretmez? Tarih değil mi bu? )

Mustafa Armağan takip ettiğim ender tarihçilerden biridir. Daha önce 'Avrupa'nın 50 Büyük Yalanı' ve 'Büyük Osmanlı Projesi' gibi nadide eserlerini okuma imkanım olmuştu. Hepsi de oldukça bilgilendirici ve aydınlatıcıydı zannımca.(Ayrıca Derin Tarih isimli harika bir tarih dergisi de çıkartmaktadır; her ay alırım, tavsiye ederim.) Kendisinin Yavuz Sultan Selim Han hakkında yazdığı kitabı görünce de hali ile oldukça meraklandım ve okumak için tutuştum. Kitabı yavaş yavaş, hazmederek, sindirerek okudum ve bitti.

Yavuz Sultan Selim Han çoğumuzun yanlış tanıdığı veya hiç tanımadığı sır dolu bir padişah portresi çizmiştir bunca zaman. Mustafa Hocam da yazdığı kitapla bu portreyi daha bir belirginleştirmiş ve bize ciddi bir resim ortaya çıkartmış, sağ olsun. Zaten sevdiğim padişahlardan biriydi, şimdi çok daha sevdim kendisini. Fatih'in torunu olarak bu sıfatı cidden hak etmiş bir şahıs olduğunu kitabı okuyunca görüyoruz. Ayrıca böyle bir padişahın 8 yılda yaptıklarını görünce, eğer bir 8 yıl daha yaşasaydı, kim bilir neler yapacaktı? sorusunu kendimize sormadan edemiyoruz.

Kitapta, Yavuz'un şehzadelik döneminden vefat ettiği döneme kadar yaşadıkları, yaptıkları ayrıntı ile gözler önüne serilmiş. Gerçi yazara göre bu yazılıp çizilenler deryada bir su damlası ama olsun, kafamda Yavuz konusunda ciddi bilgiler birikti, kendisini tanıyormuş gibi hissetmeye başladım. Kitabın içeriğinde Yavuz'un aldığı kararların arka planına da değinildiği için; örneğin gerek Safevilere gerekse Memluklara sefer kararı almasındaki siyasi ve zaruri nedenler, daha sağlıklı ve verimli bir kitap ortaya çıkartmış yazar. Ayrıca Yavuz'un olaylar karşısındaki tutumu ve hareketlerini örnek aldığımı söylemek isterim. Hem kendisi de benim gibi bir kitap kurdu olduğu ve süse meraklı olmadığı için, ortak bir yönümüzün olmasına ayriyeten çok sevindim. :)

Yazarımız kitapta yukarıda bahsi geçen sorulara ve daha fazlasına cevap verdiği için Yavuz konusunda oldukça tatmin edici bir eser var karşımızda. Eğer bu sırlı padişahı merak ediyor ve daha yakından tanımak istiyor iseniz, kesinlikle bu kitabı edinmenizi tavsiye ederim.

Yazarımıza tekrar ve tekrar teşekkür eder ve darısı diğer padişahların da başına derim.



(Soluk renkli fiyat, etiket fiyatıdır. Üstündeki ise internet fiyatıdır.)