23 Nisan 2015 Perşembe | By: YeniAy M.

Göbekli Tepe Muhafızı




UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.


Her şeyden önce inanç vardı.


KÜNYE

Yazar: Yonca Eldener
Yayıncı: Altın Kitap
Sayfa: 351
Baskı Yılı: 2015(2.baskı)

Yazardan imzalı olarak kitabı temin ettim. Kendisine özel olarak teşekkür ederim. İmzalı kitaplar her zaman daha kıymetlidir. :)

Kitabın ismine ve kapağına bakınca fantastik bir şeyler bekliyordum ama yakından uzaktan ilgi alakası yok. Ama gizem var. Bu da ona yakın bir şey benim için. :)

Hikayemiz, Milas'da yaşayan Musevi bir dil bilimci olan Eren Hanım'ın ölmesi ile başlıyor. Oldukça iyi bir hacker olan oğlu Kamil, annesinin ölümünün ardından gizemli bir adamın evini satın almak istemesi ve ertesi güne ölü bulunmasıyla kendisini çıkmaz sokakta bulmasıyla başlıyor. Zira yabancıyı gören, konuşan tek kişi Kamil'dir ve ondan başka bir şüpheli yoktur.

Milas'ın komiseri Bekir de zaten ezelden Kamil'e gıcık olan biridir. Bu yüzden zannınca o çoktan hüküm giymiştir. Geriye sadece kanıt bulması gerekmektedir. Fakat Kamil eli kolu bağlı oturacak bir adam değildir. Başta ölen adamın kızı olmak üzere, bu adam ile bağlantılı olduğunu-olabileceğini düşündüğü herkesi takibe alır.

Diğer yandan babasının ölümüne anlam vermeyen Ada, Milas'a gelerek durumu soruşturmaya ve babasının ölümünün ardındaki gizemi aralamaya çalışır. İlginç bir şekilde olaylar bu iki genci Göbekli Tepeye ve değerli bir heykele götürecektir. Peki, Kamil'in annesi Eren'in bu olaylardaki rolü nedir?

GENEL YORUM: Kurguyu beğendim. Kendini tekrar eden gereksiz sahneler yok. Dil ve anlatım akışkan, baymıyor. Tarihi sevdiğim için bunun üzerine kurgulanmış kitapları severim. Lakin kitabı okurken ancak yarısına geldikten sonra merakım arttı, o ana kadar öyle çok heyecanlandığım söylenemez. O da Kamil ve Ada'nın bir araya nasıl gelecekleri konusuydu... Kitabın sonunda hiç ummadığım kişi ummadığım şekilde işe karışmış, güzel bir ters yüz etme olmuş. :)

Kitabın sonunda bazı listeler, tablolar var. O konuda eleştirim var. Peygamberlerin akrabalıkları ile ilgili bir tabloda (Levent Sepici'nin Göbekli Tepe kitabından alınmış)  Hz. Muhammed sanki hepsinden ayrı bir soy gibi gösterilmiş. Hz. Adem'den Hz.İsa'ya kadar hepsi aynı soy çizgisinde ama Hz.Muhammed sağ köşeye koparılmış bir şekilde duruyor. Oysa biliyoruz ki Hz.İbrahim'in Hz.İsmail isimli oğlundan gelmedir. Gerçi onun hemen karşısında ama çok uzakta bir şekilde konmuş. Tabloyu ben mi yanlış okudum acaba?

En kıl kaptığım ve gerek tarihsel gerekse günümüz jeopolitik gerçeklere aykırı olarak resmedilmiş şey ise Türkiye ve çevresindeki Orta Doğu ülkelerinin resmedilmesinde Filistin yer almamış, sanki hiç yokmuş gibi onun yerine işgalci siyonist katil İsrail tüm Filistin topraklarının sahibi gibi gösterilmiş. Bu harita bir yerden alıntı değil. Sanırım kalan azıcık toprağı da kafalarında çoktan işgal etmişler. Eh, haksızlar diyemem niyetlerini ortaya koymuşlar sonuçta.

Bu iki konuyu şiddetle kınadığımı söylemem gerekir.

Puan: 10/6

Kitap Fiyatı: 20