8 Mart 2015 Pazar | By: YeniAy M.

Muhteşem Yaratıklar




UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.


Bir ölümlü ve büyücünün aşkı engellerle doludur!

 
KÜNYE

Yazar: Kami Garcia ve Margaret Stohl
Yayıncı: Epsilon
Sayfa: 418
Baskı Yılı: 2013(2.Baskı)


Birkaç sene evvel bu kitabın sinemasını izlemiştim. Fena bir film değildi. Eğlenmiştim. O zamandan beri de kitabı aklımda, kısmet bu günlereymiş. Şimdiden söylemek isterim ki her filmde olduğu gibi kitaplar filmlerinden daha güzel. Zira daha çok ayrıntı içeriyor ve senarist-yapımcı-yönetmen üçlemesinin canının istediği yerleri kesip biçip eklediğini düşünürsek neden kitapların daha çok sevildiğini anlayabiliriz. :)

Konusu: Güney Amerika'da Gatlin isimli hemen hemen hiçbir farklılığın, değişikliğin olmadığı sırada bir kasabada Ethan isimli köklü bir ailenin çocuğu, çevresini, sıradanlığı, her günün aynı geçmesini sorgulamaktadır. Gatlin'de yaşıyorsanız eğer sizi şaşırtacak, heyecanlanmanızı sağlayacak bir şey olması mümkün değildir, zira yeryüzünün en sıkıcı kasabasındasınız. Köklü aileden kastım, kasabanın kuruluşundan beri burada yaşayan bir aile olması, yoksa öyle zengin falan ailelerden bahsetmiyorum. 

Ethan, annesini geçen yıl kaybettiğinden beri yaşamına devam etmeye çalışmaktadır. Babası hayattadır ama karısının acısına katlanamadığı için kendisini çalışma odasına kapatmıştır ve bir kitap üzerinde çalışmaktadır. Ethan'a ise babasını bile büyütmüş olan Amma bakmaktadır. Öyle ki Ethan'ı kendi oğlu gibi görmektedir. Genç Ethan, lisenin 2.yılındadır ve mezun olduktan sonra bu kasabayı terk edecektir. Bunu yapmalıdır. Zira ailesi ve diğer aileler gibi sonsuza kadar burada tıkılı kalmak istemiyordur. Kitaplarında okuduğu o şehirlere, ülkelere gitmez, dünyayı görmek istiyordur. Fakat bir süredir de gördüğü rüyaların gerçekçiliği ile boğuşmak zorunda kalmaktadır. Öyle ki yüzünü bile hatırlamadığı bir kıza aşık olmuştur. Rüyasındaki kıza aşık olmanın çılgınlık olduğunu bilen Ethan, okulun ilk gününde yeni gelmiş bir kızın haberini alır. 

Lena isimli kız, kasabanın çılgın gözü ile baktığı Macon Ravenhood'un yeğenidir. Anne ve babasını küçükken kaybetmiş olan Lena, küçüklüğünden beri ailenin diğer üyeleri ile yaşamaktadır ve sonunda çok sevdiği, babası gibi gördüğü dayısının yanında yaşama karar vermiştir. Bu onun için de yeni bir sayfa olacaktır. En azından umduğu şey buydu. Fakat Lena bir büyücüdür ve her büyücü 16 yaşına geldiği zaman karanlık ya da aydınlık olarak belirlenecektir. Bu Lena için daha çok önem arz etmektedir, zira kendisi Doğal olarak tabir edilen, diğer büyücülerden daha güçlü ve fazla özellikleri olan bir türdür. Ve eğer karanlık olur ise Lena sevdiği insanları inciten bir kişiye dönüşecektir. Kuzeni Ridley bunun en acı örneğidir. Ethan ise çok geçmeden aşık olduğu kızın sırlarını öğrenecektir ve ona yardım etmek için elinden geleni yapacaktır. Fakat göreceklerdir ki bu o kadar kolay değildir ve dahası Lena'ya her şey anlatılmış değildir. Zira Lena'nın seçimi ailesindeki karanlık ev aydınlık büyücüler için hayat memat meselesidir.

GENEL YORUM: Daha önce birden fazla yazarın yazdığı roman okumamıştım. Dili, akıcılığı ve kurgu güzel. Bazı bilindik şeyler olsa da(ölümlü insan vs. meselelerinden gına geldi. İlla ki güçleri olan olmayanı zayıf, aşağı görecek; pöh)  genel olarak türü içerisinde kendine özgü sayılabilecek bir roman. Filmin sonu ile kitabın sonu tamamen farklı. Macon dayının son sahnesi, Sarafina'nın ortaya çıkışı(filmde siyah bir bulut gibi ama kitapta cismi olan biri) gibi şeyler değişik. Oğlanın çılgın halaları filmde yok, olsalardı hoş olurdu. Aylar Kitabı ise hiç yok. Oysa her şey o kitap yüzünden başlamıştı. Film çok başarılı değil mi nedir bilemedim, ne desem. Ortalama filmleri de severim ama daha iyi olabilirdi. Hele ki başrol oyuncusu 1.90 boyunda vs. tarif edilirken Amma'nın bile neredeyse daha uzun boylu olduğu bir oğlan pek yakıştırdığım biri değil. Yüzü bile yetişkin biri havası veriyor, liseli değil. Neyse, film eleştirisi değil kitap eleştirisi yapıyorduk. :)

Kitap Okuma Önerisi:  Güzel bir seri

Puan: 10/8


Kitap Fiyatı: 25


KARAKTERLER

ETHAN WATE. Malum oyuncu yerine bunu koymayı tercih ederim. Siz de kafanızdakini gönderebilirsiniz, beğenirsem değişiklik yaparım...  Lise 2'ye giden, bir gün yaşadığı kasabadan kurtulma hayalleri kuran gencimiz. Anne ve babası birer profesör ve annesi geçen sene geçirdiği bir kazada öldü. Babası depresyonda, kendini odasına kapatıyor. Bir gün Lena'nın gelmesi ile sıkıcı olduğunu düşündüğü kasabanın aslında da hiç de öyle olmadığını görecektir. Sevdiği kızı korumak için her aşık çocuk gibi kendi hayatından da vazgeçmeye hazırdır. Fakat Ethan bir ölümlü olarak, görünenden fazlasına da sahiptir. Bunu da 2.kitapta öğrenecektir. :)



Lena Duchannes. O da bir Ravenwood ama ailenin kadınlarının soy isimleri hep bu şekilde. Ailesi küçükken ölen, sürekli diğer büyücü akrabalarının yanında, kardeşi gibi gördüğü kuzeni ile yaşayan Lena, belirlenme zamanı yaklaşınca, dayısının yaşadığı yere, Gatlin'e gelir. Dayısı onu Sarafine'in saldırılarından korumaya çalışırken, belirlenmesi ile ilgili sorunlarla ilgili de yardımcı olmaya çalışacaktır. Ama Lena'nın bir ölümlüye aşık olması ve aralarındaki bağın inanılmaz güçlü olması durumu hem zor duruma sokmakta hem de garip şekilde Lena'nın korunmasına yardıma dokunmaktadır. Fakat bir büyücü asla bir ölümlü ile-ona zarar vermeden, öldürmeden- birlikte olamamakta, çocuk yapamamaktadır. Bu yüzden gelecekleri yoktur.


Ridley Duchannes. Lena'nın kardeşi gibi sevdiği kuzeni. 16 yaşına girince cezbedici bir kara büyücüye dönüşür. Lolipopunu bir çeşit tılsım gibi kullanım karşısındakine ne isterse yaptırabiliyor. Karanlık olduğu için ailenin aydınlık üyeleri tarafından uzağa gönderildi. Sarafine tarafından korumaya alındı ve tertibini uygulaması için ona yardım etti. Kötü olmasına rağmen hala Lena'ya önem veren bir kişi ama bunu ancak 2.kitapta göreceksiniz.



Link. Uzun bir ismi var. Bu onun takma ismi. Küçüklüklerinden beri Ethan ile en iyi arkadaş. İlk kitapta çok katkısı olmasa da diğer kitaplarda baya bir oyuna dahil olacak. Bir ara Ridley tarafından cezbedildi ve kullanıldı ama çocuk ona aşık oldu. Şapşal duruşuna rağmen Ridley de ona değer vermeye başlıyor. Sanırım kendine itiraf edemiyor. :)