9 Mart 2015 Pazartesi | By: YeniAy M.

Muhteşem Karanlık




UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.

Aydınlık ve Karanlık arasında seçim yapmak zorunda mıyım? Ben sadece kendim olmak istiyorum!


KÜNYE

Yazar: Kami Garcia ve Margaret Stohl
Yayıncı: Epsilon
Sayfa: 472
Baskı Yılı: 2011

Selam kitap kurtları! Muhteşem serisinin ikinci kitabı ile karşınızdayım. Aslında ilk kitabın incelemesini yazarken ikincisini bitirmiş, üçüncüsüne başlamıştım. Yani yarın veya öbürsü gün de üçüncü kitabı yazacağım, inşallah. Muhtemelen bu akşam biter. Daha hiç kitap almadım elime, bir sürü başka şeyle ilgilendim. Aslında şöyle geriye dönünce o kadar da şey yapmadım ama zaman hızlı aktı gitti, şaştım. Neyse.

Kitabımız Macon dayının ölümü, Lena'nın belirlenmesini bir sene ertelemeyi başarması(bir gözü sarı bir gözü yeşil. Yani hem karanlık hem aydınlıktır şu an) ile bıraktık. İkinci kitap da aynen kaldığı yerden devam ediyor. Macon dayının cenazesinde toplanan aile ve eşraf sonrası Ravenwood tamamen Lena'ya kalır. Sahiplerinin ruhsal durumlarına göre şekil değiştiren evimiz Lena'nın suçluluk duygusu (zira Aylar Kitabı'nı kullanarak sevdiği oğlanı ölümden geri döndürmüş ama dayısının hayatı ile değiş tokuş yaparak bunu sağlamıştır. Tabii Ethan bilmiyor neler olduğunu.) ile bakımsız, ölü bir yer haline gelirken, Ethan da sevdiği kızın ruh halini düzeltmeye çalışmaktadır ama hiçbir işe yaramaz. Üstüne üstelik kuzeni Ridley'in ve John isminde yabancı-karabasan melezi- bir oğlanın ortaya çıkması ile kendisinden daha da uzaklaşacaktır.

Eminim Ethan, yaz tatilini çok daha güzel şeyler yaparak geçirmeyi hayal ediyordur ama özel hayatındaki sorunlarla baş etmeye çalışırken yarı zamanlı işine, kütüphanede çalışmaya başlar. Marian teyze Olivia isimli yeni stajyer almıştır. Böylece Ethan ve Liv birlikte çalışırken aslında Liv'in de Marien teyzesi gibi Koruyucu olmak için yetiştirilen biri olduğunu öğrenir. Fakat Liv farklıdır. O gözlemekten fazlasını istemektedir. Bu sayede Ethan ve Link'in karanlık ve tehlikeli maceralarında onlara yardım edip, destek olacaktır.

Ethan, şu an Lena görmüyor gibi görünse de, görüntülere görmeye devam etmektedir. Macon'ın Abraham ismindeki ilk kan karabasan olan atası ve daha çok da Macon ve aşık olduğu kadın ile ilgili şeyler görmektedir. Lena'nın da kuzeni ve gizemli oğlan ile büyücüler için bile efsanevi olan bir bölgeyi bulmaya gitmesinden sonra Link ile peşine düşer. Liv de onlara katılır. Büyücüler dünyasına ait olan tüneller ve yeraltı geçitlerini kullanarak ölümlülerin gitmemesi gereken yerlere giden Ethan ve dostları, en sonunda sevdiği kızı ve onu oraya çeken Abraham ve Sarafine'ni de bulur. Fakat bu mücadelede onlar yalnız olmayacak ve ummadıkları yardımları tüm yolculukları boyunca fazlasıyla alacaklardır.

GENEL YORUM: Kitap, ilkinin heyecan ve akıcılığı ile devam ediyor. Hiç kopukluk olmadan tekrar kitabın içine akabiliyorsunuz. Kitapta beni sevindiren bir olay olması, hikayeyi daha çok sevmeme neden oldu diyebilirim. Zira ilk kitapta okuyunca üzülmüştüm. İnşallah üçüncü kitapta da bir şey olmaz. Artık ikinci kitaba geçtiğinize göre kuzeni Larkin denen yılan oğlanın hain olduğunu biliyorsunuzdur. Yazarlar, onun varlığını çok gereksiz görmüş olmalılar ki ilkinde hemen aileden atıp, ikincisinde de kitabın sonunda öldürüveriyorlar. Son derece yararlı bir iş yapmışlar. Fazla bir karakter gerçekten de. Hatta Ridley'in babası bile fazla ki pek konuşan görünen biri değil. Neyse onun da ölmesine gerek yok. Bazıların varlığını bilmek de yeterlidir. :)

Kitap Okuma Önerisi:  Atın sepetinize.

Puan: 10/8


Kitap Fiyatı: 25


KARAKTERLER


Macon Ravenwood. İlk kan karabasanı Abraham'ın büyük büyük büyük torunlarından. Malikanenin de sahibi. Kendisi bir karabasan. Fakat kan yerine rüyalarla besleniyor. Doğası gereği karanlık bir büyücü, ama karabasan olduğu için gözleri sarı değil siyah. Fakat yeğeni Lena için kendisini aydınlığa bağladı. Zaten ailenin erkeklerinden ziyade aydınlık büyücü olan annesine benzeyen biri. Kendisi de geçmişte büyücü-ölümlü aşkının sorunlarını yaşamış ve acısını çekmiş biri. İlk kitabın sonunda ölse de ikinci kitapta kendisinden kurtuluş olmayacak. 



Amma. Bu kadının Ethan'ın babasını da büyüttüğüne göre kaç yaşında olduğunu Allah bilir. Hiç de göstermiyor, maşallah. Kendisi bir çeşit voodoocu. Paso koruma büyüleri yapıyor ama işin özünde güçlü bir soydan gelen kahin. Ölü akrabalarından sık sık yardım alıyor ve Ethan'ı kendi oğlu gibi seviyor. Mücadelesinde çok büyük destek verse de bu işlere hiç bulaşmamış olmasını tercih ediyor. Kasaba halkı dahil herkes kendisinden çekinir ve hürmet duyar. Kadının tersi pis zaten. Bir tahta kaşığı var, ortası delik.... Onunla bir büyücüye bile hareket yapabiliyor. :)


Marian Teyze. Kasabanın baş kütüphanecisi ve Korucuyu. Büyücüler ve Ölümlüler dünyasının tam ortasında yaşıyor ve onun görevi hiçbir şeye müdahale etmeden olan biteni kayıt altına almak ve büyücü arşivlerini korumaktır. Ethan için teyze gibidir. Annesinin en yakın arkadaşı. Kitapta ona ayrılan yerin epeyce geniş olmasına ve kilit noktalarına rağmen, ilk kitabın filminde görülmemesi ve o açığı Amma ile kapatmaları akıl alacak bir şey değil. Liv'i nasıl sokacaksınız olaya? Koruyucu olayını nasıl bağlayacaksınız? Bunlar ilk filmde pişirilip ikinci filmde sunulacak şeyler!