30 Mart 2015 Pazartesi | By: YeniAy M.

Açlık Oyunları - Ateşi Yakalamak


UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.


Alaycı Kuş Katniss için her şey daha yeni başlıyor!


KÜNYE

Yazar: Suzanne Collins
Yayıncı: Pegasus
Sayfa: 400
Baskı Yılı: 2014


Katniss ve Peeta'nın 74. Açlık Oyunlarından galip ayrılmasının üzerinden aylar geçmiştir. Artık daha iyi yaşam koşullarına sahiplerdir ve ailelerinin açlıktan ölmesi gibi bir dertleri yoktur. Yine de Katniss avlanmakta ısrarcıdır, zira babalarının maden kazasında öldüğü günden beri aileleri için birlikte avlanan Gale'in ailesi ile ilgilenmek istemektedir. Bilhassa öleceğinden emin olarak gittiği oyunlarda, ailesinin bakımını Gale üstlenmişken, bu kadarını yapma ihtiyacı hissetmektedir. Lakin Gale bundan rahatsızlık duymakta ve oyunlarda Peeta ile arasında olanların olumsuz hislerini taşımaktadır. Katniss ise ne Peeta'ya ne de Gale'e karşılık verecek halde değildir. Bu yüzden ikisi ile de, bilhassa Peeta ile, mesafelidir. Zaten istese de Gale ile çok vakit geçirememekte zira madenlerde çalışmak Gale'in tüm vaktini almaktadır.

75. Çeyrek Açlık Oyunlarına birkaç ay kala, şampiyonların tüm mıntıkaları dolaşmak gibi gelenekleri vardır. Bu yüzden Katniss ve Peeta eski dostları Effie ve Cinna ile yeniden buluşurlar. Ama buluşmadan önce Başkan Snow'un onu görmeye gelmesi ve aşık numaralarına inanmadığını, diğer mıntıkaların da inanmadıklarını ve yaptıkları şeyin bir çeşit ayaklanma için cesaret yarattığını söyleyerek herkesi Peeta'ya aşık olduğunu inandırmasını söyler. Aksi halde Katniss ve Peeta'nın ailesi ve Gale öldürülecektir. Tur sırasında Peeta evlenme teklif ederek durumu daha inandırıcı kılmaya çalışır ama Başkan Snow, mıntıkalarda devam eden ayaklanmaları göz önüne alarak başarısız olduğunu ima edince Katniss endişe ile 12.mıntıkaya döner.

Döndükleri akşam, Snow 75.Açlık Oyunları ile ilgili konuşma yapar ve "En güçlülülerinizin bile güvende olmadığını bilmelisiniz..." diyerek şu ana kadar şampiyon olmuş tüm açlık oyunları galiplerini yeniden oyunlara çağırır. Böylece her mıntıkanın şampiyonları arasında yeni haraçlar seçilerek Katniss ve Peeta yeniden oyunlara dahil olurlar. Bu seferki Açlık Oyunları daha canice ve daha tehlikeli olacaktır, zira oyuncuların hepsi uzman katillerdir. Kolay yem değillerdir. Bu yüzden ittifak kurarak hareket etmeleri yaşama şanslarını arttıracaktır ama Katniss ittifak olarak çok da güçlü olmayan kişileri istemektedir. Effie oyunlardan önce aralarında bağ kurmak için Peeta'ya ve Haymitch'e altın birşeyler takar. Böylece aralarında bağı simgeler. Oyunlar başladığında Katniss görecektir ki hiç de ummadığı kişiler onun yerine ittifak olarak seçilmiştir. 4.Mıntıkadan Finnick isimli genç ve güçlü oğlan ve onun akıl hocalığını yapmış-sevdiği kızın yerine gönüllü olmuş olan- yaşlı kadın Mags... Bunu da Effie'nin verdiği altın bileklik ile ispatlar. 

Katniss en başta bu ittifaktan emin olmasa da Peeta'nın hayatını kurtarması dahil bir çok yararlılığı sayesinde Finnick'e nispeten güvenmeye başlar. Zira Katniss'in tek niyeti Peeta'yı hayatta tutmaktır ve ilginç bir şekilde kendilerine sonradan katılan başka bir kadın şampiyon olan Johanna ve daha önceden ittifak kurmak istediği bilgisayar dahileri iki kişi olan Wiress ve Beeta bu konuda ona azami yardım edeceklerdir. Ortada garip şeylerin döndüğünü farkında olan ama bir türlü mana veremeyen Katniss, oyunlar ilerledikçe Capitol ve düzene karşı kin ve nefretini daha da büyütmektedir. Bu oyunların amacının kendisinin ve Peeta'nın ölmesi olduğunun farkındadır ama en azından Peeta'yı hayatta tutup galip ilan ederek hem ona olan borcunu ödemiş hem de başkaldırıya devam etmiş olacaktır. Her ne kadar kendisi ölmüş olsa da. 

Ama işler çok karışır ve Beeta sayesinde arenanın zayıf noktasını bulurlar. Katniss güç alanını yok eder ve tüm arena çöker. Kendine geldiğinde her şey daha anlamlı hal alır. Oyun kurucu Plutarck onu, Beeta ve Finnick'i kurtarmıştır. Haymitch ve Gale de gemidedir ve doğruca yıllar önce yok olduğuna inanılan 13. mıntıkaya doğru ilerlemektedir. Kurulan tüm bu ittifakın sebebi de onu hayatta tutup arenadan çıkarmaktır. Fakat Peeta ve Johanna Capitol tarafından esir alınmıştır. Dahası 12.Mıntıka yok edilmiştir.

GENEL YORUM: İlk kitabın güçlü kurgusu ve akıcılığı aynen devam ediyor. Bu kitapta çok ilginç karakterler bize katılıyor. Bu yüzden söylemem gerekir ki seveceğiniz yeni karakterler var. Misal ben Finnick'i çok sevdim. :D Johanna da biraz asabi ama iyi kız. :P  Katniss ben bu oğlanı nasıl öldürebilirim ki falan derken aynı endişeyi biz de taşıyoruz, yani nasıl ölecek, ölmesin diyorsunuz ama neyse ki öyle bir sorun yok. Rahatız yani. Zaten filmi izlediğinizi farz ederek çok da büyük olmayan bir bilgi vermekte beis görmüyorum. Ayrıca yukarıda uyarmışım bilgi var kitapta, dikkat diye. Dikkat yani! :P

Kitap Okuma Önerisi:  İlkini seven ikinciyi hayli hayli sever. :P

Puan: 10/10


Kitap Fiyatı: 25

KARAKTERLER


4. Mıntıkadan Finnick ve Mags.

Finnick, Capitol'un sevgili çocuğudur. Poseidon gibi mübarek. :D Çok genç yaşta şampiyon oldu ve bunun tüm getirilerinden de yararlandı. Oyunların en güçlü adayı. 4.Mıntıka balıkçı memleketi. Arena da bu oğlana göre düzenlenmiş dersek isabetli yorum yaparız. Zira Katniss için büyük rakip olması ve onun ölmesi için bu çocuğa göre düzenlemiş Snow arenayı ama, elbette Katniss'i hayatta tutup, ayaklanmaya katıldığını nereden bilebilirdi ki? :D
Mags, artık ne zaman şampiyon olmuşsa bilemedim. Herhalde ilk oyunlarda şampiyon olmuş baya yaşlı bir hatun öyle ki konuşmakta bile zorlanıyor. Fakat Finnick'in sevdiği kız seçilince onun yerine gönüllü oluyor. Zamanında ikisine de akıl hocalığı yapmış. Birbirlerine bağlılar. Tatlı bir kadın.


Johanna. Finnick ile yıllara dayanan bir dostluğu var. Tehlikeli bir hatun. Asabi de. Oyunlardan dolayı muhtemelen. Mıntıkasını hatırlamıyorum, 3 olabilir. Ama odun-kereste temin eden bir mıntıka olduğunu hatırlıyorum. Bu yüzden baltayı çok iyi kullandığını söylemem gerek. Katniss'in ittifakından ve onun için Beeta ve Wiress'ı hayatta tuttu. Sevdiğim bir diğer karakter kendisi.



Cinna. Capiton tasarımcısı. İki oyundur Katniss'in stilistliğini yapıyor. Onu destekçilerinden ve dostu. Olağanüstü kostümler yaparak tüm dikkatleri bizim ikilinin üzerine çeken bey bu. Bence Panem'in dahi tasarımcısı bu adam. Gerçi Snow, verdiği destek yüzünden ona bunu ödetiyor. Ümit ederim ki hayatta kalmıştır. 3.kitapta göreceğiz. Filmin ilk bölümünde durum iç açıcı değildi. :(


Gale. 12. Mıntıkadan. Katniss'in dostu ve ona aşık. Birlikte avlanarak ailelerine bakıyorlar. Madenlerde çalışıyor ve Capitol'e büyük nefreti var. İsyana katılıyor ve mıntıka yok edilmeden önce kendi ve katniss'in ailesi dahil bir çok kişiyi vakti zamanında dışarı çıkartıyor. Peeta ve Katniss taraftarı biri olarak Gale de iyi bir çocuktur ama gitsin başkasını bulsun. Misal asabi olmasına rağmen Johanna olabilir. :D