21 Şubat 2015 Cumartesi | By: YeniAy M.

Açlık Oyunları





UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.


Kazanırsan ün ve zenginlik; kaybedersen ölüm senin olacak!


KÜNYE

Yazar: Suzanne Collins
Yayıncı: Pegasus
Sayfa: 384
Baskı Yılı: 2014

Ünlü Açlık Oyunları Serisinin ilk kitabı ile karşınızdayım. Biliyorum, biraz geç kaldım ama her şey nasip kısmet zaman meselesi. :) Kitap dostum, Meryem'in hediyesi. Seviliyorsun Meryem. :)

Kitap, Katniss'in gözü ile anlatılmış; avlanma ve Çekiliş Gününe hazırlanması ve 12.Mıntıkayı ve düzeni anlatması ile başlıyor. Katniss endişelidir, zira herkes gibi o da çıkmaktan korkuyordur. Özellikle de ailesini doyurmak için kuraya isminin daha fazla yazılması karşılığında ismi daha çok yazılmıştır. Yani çıkma olasılığı yüksektir. Aynı şey av dostu Gale için de geçerlidir. Hatta onunki daha yüksek. Kardeşi Prim için endişelenmez, zira o ilk defa katıldığından ismi de bir kere yazılır. Lakin kader ağlarını örmüştür. Kız haraçlar arasına kardeşi seçilir ve Katniss endişeyle öne atılır ve bir kez bile düşünmeden gönüllü olur. Erkek haraç olarak da Peeta isimli fırıncının oğlu çıkmıştır. Katniss'in onunla yıllar öncesine dayanan gergin bir ilişkisi vardır. Bu yüzden onunla birlikte bu oyunlara katılmak onu son derece rahatsız edecektir.

Başkent Capitol'a giden Katniss ve Peeta artık Açlık Oyunlarına hazırlanmaya başlarlar. Bir dizi sıkı eğitimden ve mülakattan geçen ikili, hayatta kalmalarını yüksek tutmak için kendilerine sponsor bulmaları gerekmektedir. Bunun için de sponsorların ilgisini çekmeleri gerekir, fakat diğer mıntıkalar ile karşılaştırıldığında bu çok zordur. Zira 12.mıntıka, mıntıkalar arasındaki en silik ve dalga geçilen bir mıntıkadır. Yarım asırdan daha uzun süredir yapılan oyunlarda sadece 2 tane şampiyon çıkartabilmiştir. Haymitch isimli yaşayan tek şampiyon, onların akıl hocaları ve oyunları kazanmalarına yardım etmek için sponsor bulmakla görevli kişidir. Ve Haymitch'in güzel bir tertibi vardır; talihsiz aşıklar! Peeta canlı bir mülakatta Katniss'e aşık olduğunu itiraf eder ve bu, Açlık Oyunlarını bir eğlence, festival, gösteri gibi gören Capitol halkının ilgisini çeker. Zaten Katniss, Alevler İçindeki Kız olarak ün yapmışken, Peeta'nın onu istenen biri gibi göstermesi ilgiyi en üst seviyeye yükseltecektir.

Oyunlar başladığında Katniss, zekasının ve becerikliliğini tekrar tekrar kanıtlamaya başlayacaktır. Dahası talihsiz aşıklar oyunu da meyvesini veriyordur. Fakat bir gün, Kariyer Haraçları olarak tabir edilen, sırf bu oyunlar için özel yetiştirilen haraçların yanında onlarla çıkagelen Peeta, Katniss'in duygu ve düşüncelerini alt üst edecektir. Ama onu kurtarması daha da aklını bulandıracaktır. Katniss emin değildir, Peeta onun tarafında mıdır yoksa hayatta kalmak için her imkanı çok iyi kullanmasını bilen zeki biri miydi? Zeki olduğu kesindir, insanları etkilemesini iyi bilen karizmatik bir kişiliği de vardır ama özün nedir? Amacı nedir? Katniss'in bu sorulara cevap bulması zaman alacaktır. Oyunlar, Rue ile karşılaşana kadar Katniss için hayatta kalınması gereken bir şeydir. Ama Rue ve onunla yaşadığı bir deneyim, öfkesini kabartacak, Capitol ve onun kurduğu düzene başkaldırma isteği doğuracaktır. Bunu içinde tutmaya özen gösteren Katniss, oyun kurucuların kural değişikliği yapması ile Peeta ile birlikte hayatta kalma imkanını bulur ve hızla onu aramaya çıkar. Bulduğunda Peeta yaralıdır ve ölmek üzeredir. Onu kurtarmak ve ayakta kalan son haraçları da alt etmesi gerekmektedir.... Gerisini kitapta okuyun canlarım. Biliyorum zaten neredeyse baştan sona özet geçtim ama olsun, ayrıntılara girmedim ve her olayı anlatmadım. ;)

GENEL YORUM: Katniss'in duygu ve düşüncelerini biz bile tam anlayamıyoruz; Peeta ile ilgili olanları yani. Ama belli ki o da Peeta gibi aşık veya aşık olmaya başlamış. Filmlerde bu belli değil ama kitaplarda çok daha açık anlatıldığı için görüp anlamak daha kolay. Film ile kıyaslandığında ikisinin de iyi işlenmiş olduğunu söyleyebiliriz ama ayrıntılar ve filmde de olsaymış keşke dediğimiz kısımlar yüzünden kitap çok daha iyidir. Anlatım dili ve kurgu güçlü. Her yaştan insana hitap eden bir seri.

Kitap Okuma Önerisi:  Kesinlikle tavsiye ederim

Puan: 10/10


Kitap Fiyatı: 25


KARAKTERLER


KATNİSS EVERDEEN, 12. Mıntıkada, Dikiş denen bölgede yaşayan kız. Babasının ölümünden sonra annesi ve kardeşine bakmakla yükümlü oluyor. Açlık Oyunları için kardeşi yerine gönüllü oluyor. Zeki, avlanmak ve hayatta kalma gibi üstün becerileri var.


PEETA MELLAR. 12. Mıntıkadan. Ailesi fırıncı. Bu yüzden nispeten daha iyi yaşam koşullarına sahip. Açlık Oyunları için seçilen erkek haraç. Karizmatik, ilgi çekmeyi bilen zeki bir genç.


HAYMITCH. 12. Mıntıkanın en son şampiyonu. Katniss ve Peeta'nın oyunlarda akıl hocası. Hiç belli olmasa da zeki bir adam, zaten hayatta kalmasını buna borçlu. Ama şu an tam bir alkolik.


"Şans sizden yana olsun!"

EFFIE TRINKET.  Capitol insanlarından. Açlık Oyunlarında 12.Mıntıkanın danışmanı. Kendisi hakkında ne söylesem bilemiyorum, geçmişi hakkında pek bir bilgimiz bu kitapta yok. Ama şirin, ilgi çekici bir kadın. Üç kitap boyunca bizimkilerin yanında olup, onlara destek olacak bir karakter. :)