17 Eylül 2014 Çarşamba | By: YeniAy M.

Yandaş




UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.

 TEK BİR SEÇİM KİM OLDUĞUNU TANIMLAR

Tris ve arkadaşları tutukludur. Suçları ise liderlerine itaat etmemek; ihanettir! Tobias, Caleb2in yardımıyla, babası Marcus'un vakıf olduğu sırrı ortaya çıkartmıştır ve sokaklarda, kendilerine  'Yandaş' denen bir muhalif öbek oluşmuştur. Bunlar toplulukları geri istemekte ve videoda bahsedilen çitin ötesine çıkıp, burayı kuran kişilerle görüşmektir. Fakat Evelyn ve diğer topluluksuz yandaşları buna sonuna kadar karşıdır, bunun içinde gerekirse demir yumrukla yönetmekten çekinmeyeceklerdir.

Tris, Tobias'ın da yardımıyla sorgudan aklanarak çıkar. Arkadaşları aynı şekilde. Fakat kardeşi idama mahkum edilir. Cara ve Johanna, Yandaşların liderleridir ve bir öbek Cesurluk üyesini çitlerin ötesine göndermek niyetindedir. Bunların arasında Tris, Tobias, Christina, Tori ve Uriah da vardır. Lakin Tobias, Tris'in de isteği ile Caleb'i kaçırmayı başarır. Çiti geçmeyi başardıklarında iki kişi onları karşılar. Bunlardan biri de Tobias'ın eski, ölü bildiği uyumsuz, bir dostudur. Lakin Tori, onlarla birlikte çiti geçememiştir. Lakin ölü sanılıp da ölü olmayan tek kişi Tobias'ın arkadaşı değildir.

Tris, şehirler, anneleri ve daha fazlası konusunda gerçekleri gittikleri merkezde öğrendiklerini hazmetmeleri zaman alacaktır. Dahası Uyumsuzların tam olarak ne olduğu da ortaya çıkar. Fakat bu merkezdeki liderler de pek ummadıkları gibi çıkacaktır. Uyumsuzlar denilen topluluklar aslında genetikleri sağlıklı bireylerken kalanı Hasarlı Genlere sahip kişilerdir ve genlerindeki bu hasarlar yüzünden dışlanmışlardır. Bu dışlanma da içlerinde radikal görüşlülerin ortaya çıkmasını sağlar.

Tris ve Tobias, bir yandan radikaller ile uğraşırken, diğer yandan şehirlerindeki çıkacak savaşı engellemeye çalışmaktadır. Fakat gerçekleşen gelişmeler hiç de ummadığımız sonuçların doğmasına sebep olacaktır.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Aslında daha fazla bilgi ve ayrıntı benim gündeliğimiz tarzıdır. Fakat bu seferlik çok bilgi yazmak istemedim. Heyecanı kaçırmadan söylemek isterim ki kitabın sonu hiç de umduğum gibi bitmedi. Üzüldüm. :( Uyumsuzluk olayının ardında yatan gerçeğin de daha havalı ve heyecan verici bir şey olmasını beklerdim. Ben bu topluluk olayını da sevdim arkadaş! Herkes eğilimli oldukları yeteneklere göre topluluklara bölünseler, ama topluluksuz diye bir şey olmasa, adeletli olunsa harika olur. Tabii, bu kadar da acımasız eğitim olmaz Cesurlarda ki gibi ama gördük ki aslında bu kadar katı değillermiş idi zamanında, neyse. İlk iki kitaptaki yazdığım sıkıntılar aynen devam ediyor, bana göre elbette.

En uyuz olduğum nokta, Tobias karakterinin güçlü ve sağlam kişiliği 1.kitaba nazaran çok daha zayıf işlenmiş olması. İkinci kitap da bu durum kendisini hissettirse de son kitapta daha belirgin. Ayrıca söylemek isterim ki serinin en sıkıcı ve heyecanı, hareketi düşük kitabı. Yine de kötü diyemem. Güzeldi.

Kitap Okuma Önerisi:  Yüzdünüz kuyruğuna geldiniz, alacaksınız yani. :)


Puan: 10/7 (Önceki yazıda yazdığım hatalardan 2 puan düştüm) 


Kitap Fiyatı: 25


KARAKTERLER


Dürüstlük Topluluğundan, Cesurluk Topluluğuna geçmiş kızımız. Tris'in en yakın arkadaşı, ve Will'in sevgilisi. Kitabın başından sona, Tris'e destek veriyor. Will olayından sonra bile arkadaşını affetmeyi başardı.



Edward. Bilgelik'de doğup, Cesurluk'a geçiş yapan akıllı ve becerikli oğlan. Eğitimler sırasında hep 1.sıradaydı, lakin Peter gözüne bıçak saplayınca topluluktan atılıp, topluluksuzlar arasına gönderildi. Tobias'ın annesi tarafından sahiplenilip sağ kolu olarak görev yaptı. Yaşadıkları tecrübelerin onu dengesizleştirdiğini söylememiz gerek. Bir patlama sırasında öldürüldü.


Peter. Cesurluk üyesi. Dürüstlükte doğdu. "Şeytan" lakabı, onun Dürüst gibi görünüp aslında tam bir pislik olmasından kaynaklanıyor. Kendi de nasıl bir pislik olduğunu biliyor. En baştan beri Tris'e karşı husumet beslese de hayatını kurtardığı ve yanlarında olduğu anlar da geliyor, mecburiyetten elbette. Ve görüyoruz ki pislik olmasından yegane rahatsız kişiler çevresindekiler değilmiş.