20 Ekim 2013 Pazar | By: YeniAy M.

Yeşil Yıllar / The Green Years

 
 
 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 
Ne olursa olsun, hayatınız ne kadar zor olursa olsun, asla ama asla vazgeçmeyin!
 
Robert Shennon, İrlandalı bir baba ve İskoçyalı bir annenin tek oğludur. İrlanda Dublin'de mutlu mesut yaşarlarken ailesinin ölümü ile bu mutluluk, acıya dönüşür. Ama ona sahip çıkan anneannesi ve büyükbabası sayesinde büyük bir aileye kavuşur. İskoçya'nın bir kasabasına taşınan Robert için hayat yine de kolay olmayacaktır. Çünkü o bir Katolik mezhebine mensuptur ve 1900'lü yıllarda Protestanlar ve Katolikler arasında husumet hala devam etmektedir. Ayrıca anneannesi Hannah ve anneannesinin babası ve teyzesi Kate sevgisi ve ilgisine rağmen Robert hala yetim olmasının olumsuzluğunu hissediyordu. Ne de olsa 8 yaşına kadar anne ve babası ile yaşayabilmiştir, yani onlara doyamamıştır.

Robert annesinin de okuduğu okula başlamıştır. Dayısı Murdock 18 yaşlarında genç bir adamdır ve çiçeklerle ilgilenmektedir. Fakat babası bundan hoşlanmamaktadır. Teyzesi Kate ise öğretmendir. Biraz kompleksli ve mutsuz bir genç kızdır. Dedesi ise evde iken odasını ender terk eder, aile ile birlikte yemek yemez. Büyükbabası ise bir memurdur. Pintidir. En büyük dayısı Adam ise bir sigorta şirketinde çalışan başarılı bir adamdır ama ailesi ile birlikte yaşamamaktadır.

Robert okulun ilk günlerinde okulun kabadayılarından dayak yer. Dede ise ona bir tavsiyede bulunur. "Eğer dayak yemekten kurtulmak istiyorsan, sınıfın en büyük ve güçlü çocuğu ile dövüşmek zorundasın." Ama Robert ilk başta bunu istemez zira Gavin isimli çocuklu bir papazın oğludur ve son derece iyi bir çocuktur. Mağrur, ağırbaşlı ve zeki bir çocuk da olsa ve onu sevse de zulümden kurtulmak için Gavin'e çatar ve onunla dövüşür. Dedesinin de dediği gibi olur. O günden sonra kimse oğlanla uğraşmaz. Dahası Gavin ile arkadaşlıklarının da başlangıcı olur ve ondan sonra Gavin Robert için en iyi ve en yakın dost olacaktır.

Robert 15 yaşlarına geldiğinde ilk yıllarının aksine son derece başarılı ve zeki bir çocuk olduğunu göstermiştir. Arkadaşı Gavin sayesinde de doğaya karşı tutkusu ortaya çıkmıştır ve onun hediye ettiği mikroskop ile yaptığı incelemeler de onu biyolog olma isteği yaratmıştır. Onda ki bu ilgi, sınıfın yeni öğretmeninin de dikkatini çeker. İyi bir okul okuyup, Fen ilimleri okumasını sağlamak adına onu Marshall sınavlarına sokmak ister. Sınavı kazanırsa yatılı ve burslu okuyacaktır. Ama yıllar geçtikçe pintiliği tavan yapan büyükbabası buna izin vermek istemez. Oğlanın bir an önce çalışmasını ve eve katkı yapmasını ister. Zaten evin tek kızı Kate, fabrika dan Jamie isimli bir genç ile evlenmiş, Luke isminde bir çocuk doğurmuştur. Babasının aksine mutlu bir hayatı vardır ama adam için eve giren maddi katkı eksilmiştir ve o da bu eksiği Robert ile tamamlama derdindedir. Ama öğretmen ve dedesi onu gizlice sınavlara sokar. Pahalı bir yatılı okula başlayan Gavin de bu sınavlara girecektir çünkü ticaret ile uğraşan babasının işleri kötüye gitmektedir ve ailesine yük olmak istememektedir. Robert son sınav hariç tüm sınavlara girmeyi başarır. Son sınava da ağır hastalandığı için giremez ama sınavlar açıklandığında ikinci olduğunu görür, Gavin ise üçüncü olmuştur. Yani ikisi de kazanamamıştır. Gavin'in babası da iflas etmiştir. Bu iki yıkıma dayanamayan Gavin intihar eder. En iyi dostunun kaybı ve hayatının büyükbabasının istediği gibi yönlenmesi, dindar olan Robert için iman buhranı yaşamasına neden olur.

18 yaşına kadar büyükbabasının istediği gibi fabrika da çalışan ama bundan mutlu olmayan, büyükannesinin ölmesi, sevdiği çocukluk aşkı Alisson'un annesi ile öğretmeninin evlenip İngiltere'ye taşınması da onu mutsuzluğa daha da iter. Robert birkaç kez daha biyolog olma hayallerinin peşinden gider ama gene hüsrana uğrar. İş istemek için gittiği bir profesörün yardımcısı ona okumadan, elinde diploması olmadan bir şey olamayacağını söyler ve Robert en sonunda pes eder. Yıllar sonra dayısının çiçek tutkusunun peşinden gitmesi işe yaramış gibidir. Murdock çiçek yarışmasında ikinci olur ama o gece de dede fenalaşır. Zaten hastadır. Maalesef çok geçmeden ölür. Robert'ın bir diğer dostu da ölmüştür. Fakat Adam zamanında annesini ve dedesinin ikan etmiş, dedeye hayat poliçesi yaptırmıştır. Faizi ile birlikte de çok yüklü miktarda para kalmıştır. Ama dede birkaç yıl önce vasiyeti değiştirmiştir. Tüm parasını Robert'a bırakır. Bu durumdan ne büyükbabası ne de Adam memnun değildir ama avukat bu paranın Robert'ın olması için elinden geleni ardına koymayacağını söyler. Zira dede onun en iyi dostudur. Bundan memnun görünen tek kişi Kate, kocası ve Murdock'tır. Robert artık hayatını rahat yaşayacak ve okula gidecek parası vardır...

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Kitap genel olarak benim sevdiğim bir tür değil. Ben heyecanı tavan yapan türleri tercih ediyorum ama yazar konuyu fena işlememiş. Sıkıldığım noktalar oldu ama yine de kitabı iki günde bitirmeyi başardım ki çok sıkılmış olduğum kitapları kolay kolay kısa sürede bitiremem. Zengin bir kitap. Güzel işlenmiş bir konu. 1900 İskoçya'sı ve eğitim düzeni hakkında da bilgi edinmiş oldum, hoşuma gitti.

Kitap önerisi: Okumakta yarar var.

Puan: 10/6

Kitap Fiyatı: 5-10 (Çok eski bir yayın. Kitapçılarda satışını pek görmedim.)


DİPÇE: Benim elimdeki basım BaşkentYayınlarına ait, 1970'lerde basılmış. Açık attırma sitelerinde ve nadirkitap isimli sitede kitap mevcut. Teyzemin bana verdiği eski kitaplardan biri. Unutmuşum ve okumamışım, şaşırdım. Eklemek için hemen okudum.

KARAKTERLER

 
Robert Shannon, İrlanda-İskoç melezi Katolik genç. Ailesinin ölümü üzerine Dublin'den büyükanne-babası ile yaşamak için İskoçya'ya taşınır. Dayısı ve teyzesi ile birlikte yaşar. İçine kapanık, yetim oluşunu her daim hisseden, doğa bilimlerine tutkuyla bağlı ama cesareti çabuk kırılan bir çocuk. Dedesinin söylediği gibi "çabuk pes eden biri"
 



Gavin, esmer, ağırbaşlı, sınıfın zeki, akıllı, iri ve güçlü çocuğu. Robert ile yaptığı kavga onunla bir arkadaşlık doğmasına neden olur. İkisi de birbirinin yegane dostlarıdır. Babası bir papaz ve ticaret adamıdır. Babasının işleri kötüleşince,15 yaşında intihar eder.
 
 
Allison, güzel sesli, orta halli, annesi ile yaşayan güzel genç kız. Robert'ın biricik aşkı. 18 yaşına geldiğinde hayallerinin peşinden gittiğini kanıtlamıştır. Annesinin de desteği ile müzik eğitimi alır ve tahsili için elinden geleni yapar. Sınıfının öğretmeni, ileride üvey babası olacaktır.
 
 
Dandie dede. Alkol almayı ve çapkınlık yapmayı sever. Sürekli başını belaya sokar ve atar tutar. Genelde güvenilmez biri gibi görünse de işin özünde Robert ve çocuklarını çok seviyordur. Onun da yaptığından pişman olduğu şeyler muhakkak var. Ama Robert'ın her daim sırdaşı olmuştur, o öyle olmadığını düşündüğünde bile.

 
Bay ve bayan Lackie. Bay Lackie sağlık müdürlüğünde çalışan pinpirikli bir adamdır. Aslında bana göre son derece bencil bir insan. Bayan Lackie ise kocasına nazaran daha sevimli, sevecen ama kocası kadar olmasa da o da paraya düşkün bir kadındır. Robert'ı çok sever.