26 Ekim 2013 Cumartesi | By: YeniAy M.

Taht Oyunları / The Game of Thrones


UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Taht Oyunları ile Westeron topraklarına yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? İhanet, hırs, siyaset ve ejderhalarla daha fazlası bu kitapta!


Taht Oyunları, uzun soluklu bir kitap serisidir. Bu 1.cilt ve hepinizin bildiği gibi bu serinin bir de dizisi var.

Kitabın konusunu özetleyecek olursak eğer; bambaşka bir dünyada, Westeros denen topraklarda, 7 soylu ailenin tüm Westeros'a hükmetme çabasını anlatıyor. Kimisi gücünü korumaya çalışırken, kimisi de o gücü ele geçirmek için elinden geleni ardına koymayacaktır.

Kitap Gece Nöbetçileri denen, eskiden asil ve soylu görünen, şimdi ise bir avuç işe yaramaz insanlardan oluşan özel bir topluluğun avı ile başlıyor. Gece Nöbetçileri, Westeros2un Kuzeyinde buzdan bir kale kurmuştur zamanında ve onların görevleri eski düşmanlarına geçit vermemektir; Ak Gezginler. Elbette onlarla savaş o kadar eski zamanlarda olmuştur ki artık onların varlığına efsane olarak bakılmaktadır. Yine de Gece Nöbetçileri hala etkindir ve Kuzey'de yaşayıp, Westeron'ı işgal etmek isteyen yabanlara karşı savaş vermektedir. Kitabın girişinde de bunların bir avını görmekteyiz ama işin özünden Ak Gezginlerin yeniden ortaya çıkmaya başladığının sinyalini veren bir avdır.

Eddard(Ned) Stark, kuzey topraklarında Kışyarında hüküm süren bir Lord'dur. Demir Tahtın sahibi, yani tüm Westeros'un kralı olan Robert Barethorn'un en iyi arkadaşıdır. Ayrıca, zamanında neredeyse enişte-kayınço olacaklardı. Barethorn bu yakınlaşmayı unutmamış olacak ki yıllar sonra ailesi ile birlikte Kuzey'e dostunun yanına gelir. İki niyeti vardır; Ned'e sağ kolu olmasını teklif etmek ve en büyük kızını, en büyük oğlu ile evlendirerek akrabalık bağı kurmak. Ned'in en küçük oğullarından Bran, kralın ziyareti sırasında Kraliçe Cercei ve ikizi Jaime'nin yasak bir ilişki yaşadığını görür ve Jaime tarafından aşağı atılarak felce uğrar ama uyandığında hiçbir şey hatırlamamaktadır.

Ned, iki kızını da yanına alarak Güney'e Kral'ın Şehri'ne gider ve Kral'ın sağ kolu olarak görevine başlar ama zaman içerisinde eski Kral Naib'inin sırlı ölümünün bir cinayet olduğunu, katillerinin de Cercei ve Jaime olduğunu, bunun nedeninin de ikisi arasında bir ilişki olup, sahip oldukları tüm çocukların ikisinden olduğunu öğrenmesi ile aydınlanır. Elbette çocuklara acıyan Ned, Cercei'ye durumu bildiğini ve bir an önce çocuklarını alıp toprakları terk etmesini söyler ama Kral avda yaralanıp ölünce işler değişir. İhanet ile suçlanan Ned Stark idam edilir ve gerçek Taht Savaşları başlar.

Robert'ın ölümü, tabiri caiz ise, öküz öldü ortaklık bitti mantığıyla Westeros topraklarını birbirine katar. Durumu öğrenen Robert'ın iki kardeşi de kendini kral ilan eder ve kanıtlanamadığı için Jofferey, Cercei'nin en büyük oğlu, kral olur ve Ned'in büyük kızı Sansa esir tutulur;ileride evlenme amacındadır hala. Babalarının ölümü üzere en büyük oğul Robb Stark, Lanister ailesine savaş açar ve Kral'ı tanımadığını belirterek "Kuzey'in kralı" ünvanını alır. Bu sırada ise Arya şehirden erkek kılığından kaçmıştır ve ailesine ulaşmak için uğraşmaktadır. Bundan sonrasında ise bu ailelerin ittifak kurup, birbirleri ile savaşmalarını izliyoruz.

Elbette onlar savaşırken Kuzey bölgelerde, tahtın eski sahipleri olan Targeryan çocukları da iş başındadır. Targenyan soyundan geriye kalan üç kişiden biri olan Viserys ve Daenarys Targanyan tahtlarını geri almak istemektedir. Viserys çok hırslı ve aslında çirkin yürekli bir oğlan. Öyle ki amacına ulaşmak için kız kardeşinin barbar bir kavimin başı ile evlendirir; Drogo. Böylece bir ordusu olur. Daenarys ilk başta yaşadıklarından mutsuz olsa da Drago'ya zamanla aşık olacaktır. Hatta çocuğunu taşıyacaktır. Düğün günü ona verilen üç ejderha yumurtası fosili ise kızımızın asıl ejderha soyundan gelen olduğunu kanıtlayacaktır. Çünkü Daernays'a ateş etki etmemektedir ama ağabeyi öyle değildir. Hakaretleri yüzünden kocası Drogo tarafından eritilmiş altın dökülmek suretiyle öldürüldüğünde kız da bunu anlayacaktır. Artık Westeron tahtını geri alma amacı Daenarys Targanyan tarafından yaşatılmaktadır. Kocası da yaşadığı sürece ona bu konuda destek olacaktır.

Taht Oyunları sürsün, Stark Ailesinin dediği gibi "Kış Geliyor"dur. Ak Gezginler ilerleyen zamanlarda asıl düşman olduklarını göstereceklerdir. Ama bunlarda serinin diğer kitaplarında. ;)

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Yazarın diline ve kurgusuna lafım yok. LOTR serisinden sonra en yaratıcı kurgu olduğunu düşünüyorum. Maalesef filmi yapılmak yerine dizisi çevrildi ki efsane olma kapasitesi olan kitaplar için iyi bir kader değil.

Kitap son derece doyurucu zira 800 sayfalık bir kitap ve Westeros'un haritasını da eklemişler. Hem de her bölgenin ayrı ayrı. Ben bunları görünce daha bir seviyorum zira anlatılan dünyaya gerçekçi bir hava katıyor.

Yalnız gerin görün ki kitabın devamını almadım ve bir süre daha almayı düşünmüyorum. Çünkü ilk önce dizisini izledim ve söyleyebilirim ki bir kitaba %99 oranında bağlı kalarak çevrilen ilk dizi olsa gerek, herhalde. Şaşırdım ve hayal kırıklığına da uğradım. Daha fazla şey göreceğimi düşündüm, bilinmeyen, görmediğimiz şeyler diziden. Dizi de sahne sahne ne gördüysem burada da gördüm. Bu yüzden kızdım ve uzun süre daha almayacağım. Alırsam buraya eleştirisini eklerim ya da katkı yapmak isteyen arkadaşlar olursa, benle iletişime geçsinler.

Kitap önerisi: Lotr okuyan bunu da okusun derim.

Puan: 10/10

Kitap Fiyatı: 23 (Arkadaş, ilk defa kazık yedim. 29 TL'ye almıştım, indirmişler fiyatı.)


 
KARAKTERLER(en sevdiğim dört karakter)
 
 
Eddart 'Ned' Stark. Stark hanesinin üyesi. Kuzey'in koruyucusu ve Kral Robert'ın dostu ve sağ kolu. Robert'ın ölümünün arkasından çok geçmeden yeni kral Joffery tarafından Kral'a ihanetle suçlanıp, başı kesilerek idam edildi.
 
 
Jon Snow. Ned'in gayrimeşru oğlu. Her gayrimeşru gibi Snow soy ismine sahiptir. Ailenin annesi oğlana dayanamamaktadır. Bu ve benzeri sebeplerden de Gece Nöbetçilerine katılır.
 
Daenerys Targaryen. Targeryan'ların sonuncusu ve Ejderhaların annesi. Kocasının ölümünden sonra Westeron'dan bir sürgün soylu ile ordu toplayıp, evine geri dönmek için uğraş vermektedir.


Petyr Baelish. Serçe Parmak olarak bilinir. Kral'ın küçük konseyinin maliyet danışmanıdır. Ned'in eşi Caterlyn Tully ile birlikte büyümüştür ve ona aşıktır. Son derece zeki, ağzı laf yapan, kurnaz ve tehlikeli bir adamdır. Hırslı, para kazanmayı bilmesi ve sürekli hesaplar yapması sayesinde ordu hariç her şeye sahip olmuştur: Unvan, para, konum.