21 Ekim 2013 Pazartesi | By: YeniAy M.

Star Wars: Kötülük Labirenti

 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Jedi'lar Darth Sidious'a hiç bu kadar yaklaşmamışlardı!


Obi Wan Kenobi ve Anakin Skywalker'ın maceraları, bu kitapta, Sith'in İntikamından çok kısa bir süre öncesinde geçmekte. Anakin artık bir padawan değildir. Birkaç ay önce törenle örgüsü kesilmiştir. Saçları birkaç ay da uzamıştır. Obi Wan ise geçen yıllara nazaran daha kısa saçlara ama daha uzun bir sakala sahiptir.

Şimdi, ikisi de Federasyonun başındaki adam olan Naib Gunray'ı yakalamak için ellerine bir şans geçirmişlerdir. Klon birlikleri ile birlikte Cato Neimoidia'ya saldırmışlar, droid ordusu ile dövüşmeye başlamışlardır. Ama Naib Gunray savaşmakta değil, kaçmakta ve saklanmakta usta olan bir adamdı. Onu yakalayamadılarsa da Naib kaçarken arkasında ciddi tehdit oluşturacak bir şey bırakmıştır. Darth Sidious ile bağlantı kurmasını sağlayan özel bir mekanik sandalye... Sandalye Jedi'ların eline geçtiğinde Sidious ile olan bağlantının bulunması tehlikesi de ortaya çıkmıştı ve elbette Sith lordları ve Grievous bu durumdan hoşnut olmamışlardı. Ama Naib uzaktan da olsa sandalyeyi yok etmeye programlamayı başarmıştı. R2D2 şifresini çözüp, sandalyedeki bilgileri çıkartmaya çalışırken sandalye yok etme programını da çalıştırmıştı.

Diğer yandan Cumhuriyet'in başkenti Coruscant ağır ve sıkı güvenlik önlemleri ile askerlerin fink attığı bir yer haline dönmüştü. Ortalıkta yetişkin Jedi'lar gören artık çok azdı zira hepsi galaksiye dağılmış, klon savaşlarına önderlik ediyorlardı. Cumhuriyet'in uzatmalı Şansölyesi Palpatine ile görüşmek ise neredeyse imkansız bir hale gelmişti; sadıklar komitesinin üyeleri için bile. Gezegende savaş söylentileri hız kesmiyor ama savaşın da gezegene uğradığı olmuyordu. Savaştan uzak ama savaşın içinde olan bir gezegen portresi tartışmasız içinde bulunan durumu özetler nitelikteydi. Sadıklar komitesinin üyeleri savaşı bitirecek önlemler için dillerini dökseler de sesleri az çıkıyordu. Üstüne bir de Palpatine'in gezegenlere atadığı valiler vardı. Ama senatörleri asıl rahatsız eden nokta zamanında savaş yüzünden çıkartılmış olan kamu güvenliği yasalarının feshedilmesini istemeleriydi.

Mekanik sandalye bizim Jedi'lara çok az bilgi vermişti. O da çok kısa bir görüntüden ibaretti; Naib'in Lord Sidious ile olan konuşması. Jedi'larımız o zamana kadar Sith lordunu ilk kez görmüşlerdi ama yüzü görünmüyordu elbette ama yine de bu da bir şeydi. Ama bu kadarı bile Obi Wan'ın ve konseyin aklını kurcalamaya yetmişti. Obi Wan Kenobi yıllar önce üstadını öldüren Zabrak Sith'in öğretmeninin bu adam olduğunu düşünüyordu zira o dönemler Dooku bir Jedi üyesiydi, sith olmamıştı. Hatta neredeyse bundan emindir. Dooku üzerine Yoda ile kısa bir konuşma yaparken Anakin'de Palpatine ile kısa bir konuşma yapar ve ondan akıllar alır ama farkında değildir ki Palpatine onu zehirliyordur.

Obi Wan ve Anakin, bilgileri yok etmiş olsa da makinenin nerede tasarlandığına dair bir bilgiye ulaşırlar. Charros IV. Bu sayede sith lorduna da ulaşmayı amaçlayan iki Jedi oraya gider. Xi Charlı makineye bazı dokunuşlar yapan mucitlerdendir. Onunla zahmetli de olsa konuşmayı başarırlar ve makinenin başkaları tarafından, bu başkaları naib değildi, onlara getirildiğini ve bu yerinde Escarte isimli bir şirkete ait olduğunu söyler. İki jedi kılık değiştirerek şirkete giderler ve iş arayan tüccarlar olduğunu söylerler. Ama göz altına alınırlar. Orada da makineyi yapanı bulurlar. Siparişi yapan onunla özel iletişime geçmişti ama yüzünü görmemişti. Bulundukları yerde göz altında tutulmasını sağlamış bu sayede işine yarayacağı zaman kullanmak istemişti. Hala hayatta olmasına neden buydu. Dahası o makineden iki tane yapmıştı. Diğeri ise Sienar isminde bir yere gönderilmişti. Yolları Naos III'e düşen kahramanlarımız orada da yeni bilgiler ararken, Jedi konseyi zamanında Dooku'nun kendilerine söylediği şeyin etkisiyle yeniden sith lordunu başkentte aramaya koyulurlar. Sidious Jedi'ların kendilerine fazla yaklaştığını görünce bir plan yapar...

Kitap hakkındaki genel görüşüm:Uzay savaşları, ışın kılıcı dövüşleri, politik savaşlar eşliğinde kötülük labirenti bizlere harika bir macera sunuyor. Dooku ve onun karanlık tarafa geçişi hakkında bazı bilgileri bize sunan yazarımızın kullandığı dil bence gayet iyi ve sıkıcı değil. Ayrıca Sith'in İntikamın da ayrılıkçıları Coruscant'a saldırmayı iten ana sebebi ve hemen öncesi olanları görmek adına bu kitap kaçmaz. Görüyoruz ki eğer gezegene saldırmasalardı Palpatine kendini ele verecekti. :)

Kitap önerisi: Alınması gerekir.

Puan: 10/10

Kitap Fiyatı: 14


KARAKTERLER
 

Obi Wan Kenobi. 25 yaşında Naboo savaşına katılmış, üstadı Qui Gon ile Anakin Skywalker'ı bulmuş ve üstadının ölümü üzerine onu yetiştirmiş efsanevi Jedi Üstadı. Kendisi 1000 yıldan sonra ilk sith öldüren kişidir. Hem de padawan iken. Bu da onu sınavlara sokulmadan Jedi Şövalyesi olmasını sağlamıştır. Zaman içerisinde de zekası, becerisi ve bilgeliği ile Jedi Konseyi üyesi olmuştur. Klon savaşlarının sonunda sağ kalan birkaç jedi'dan biridir. Anakin'in oğlu Luke'u Tatooine'e götürüp, ona göz kulak olmuş, zamanı gelince kim olduğunu açıklamış ve ona rehberlik etmiştir. Vader ile girdiği savaşın sonunda da güç ile bir olmuş, jedi'ın dönüşünden sonra da bir süre Luke'a rehberlik etmiş, ardından da tamamen güçle birleşmiştir.



Anakin Skywalker. Dokuz yaşında Jedi Qui Gon Jinn ve Obi Wan Kenobi tarafından Tatooine'de bulundu. Eski bir köle ve seçilmiş kişi. Obi Wan'ın öğrencisi. Dik kafalı, özgüveni yüksek ama karanlık tarafa aşırı meyilli bir karakter ki sonunda karanlığa geçerek Sith olur ve Darth Vader adını alır.

 
 
Üstad Yoda. Yüzler yıllık yaşında eski bir Jedi Üstadı. Jedi birliğinin doğal lideri gibi bir hale gelmiştir. Bir üstad tarafından alınana kadar jedi adaylarına ilk eğitimini her daim o verir. Yani her jedi illa onun elinden bir geçer. Klon savaşı sonrası Jedi kıyımından sağ kalan birkaç jedidan biridir. Daha sonra Luke'u da eğitir ve güçle bir olarak kaybolur.


Mace Windu. Genç yaşta jedi konseyine girmeyi başarmış bir jedi. Bilgelik ve gücü ile öne çıkmıştır. Son yıllarını Tapınakta geçirmiş, jedi'lara yol göstermiştir. Klon Savaşlarının sonunda Sith Lordu Darth Sidious tarafından öldürülmüştür.