16 Ağustos 2013 Cuma | By: YeniAy M.

Türk Peygamber: Bozkırın Sırrı

BU KİTABA DA GÖZ ATIN: SULTANLARIN GÜNLÜĞÜ- AY ve GÜNEŞ'İN SALTANATI

 
 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.

Açıkçası, yıllarca, acaba Türklerin peygamberi kimdi? İsmi neydi? Nasıl bir mücadele verdi? diye düşündüm durdum.


Ahmet Turgut'un kitabı olan Türk Peygambere giriş, bir toy yani düğün ile başlıyor. Müstakbel peygamberimizin annesinin evliliğe adımını atarken gizemli yaşlı bir adamı görmesi ile ilk işareti alıyor ama elbette anlam veremiyor.

Daha sonraki aylarda gebe olan annemiz, bir mağarada, doğum sancısı tuttuğu sırada o gizemli adamı yeniden ve son kez görüyor; en azından bu dünyada. Melek Erdenay, annemize, doğan ikiz çocuklarından oğlan olanın peygamber olduğunu müjdeler ama annemiz çocuklarını doğurduktan çok kısa bir süre sonra yaşamını yitirir. Ölmeden önce ise balalarını, kocası Begrek'e emanet eder ve isimlerini de söyler; Öktem ve Aşena!

Begrek, tek başına balalarını yetiştiremeyeceğine inandığı için başka bir dul hanımla evlenir ve o hanım da bu iki balaya öz annelerinden farksız davranarak, sevgi ile büyütür. Bu zaman içinde de, kısır olduğu için eşinden ayrılmasına rağmen, Gürhan ve Aybars isminde iki oğul doğurur ve böylece ikizlerimize iki kardeş daha katılır. Ben istedim bir göz, Allah verdi dört göz gibi bir durum oldu anlayacağınız. Aşina'da üç erkeğin arasında boğulsun dursun. Şaka, şaka! Bir ailede tek kadın olmanın olumsuz yanları olduğu geldi aklıma da :) Bendeniz de iki erkekten sonra tek kızım. Gerçi, olumsuz değil olumlu yansıdı bana. :) Romana dönersek eğer, bir süre peygamberimizin yetişmesini, temeli alışını falan görüyoruz. Elbette yaşadığı toplum, hak dinden uzaklaşmış bir toplum.

Gel git zaman, kardeşi Gürhan'ın işlediği cinayet ve arkasından bu yüzden öldürülmesi elbette aileyi ve Öktem'i sarsıyor. Elbette onu yakalatan Öktem olduğu için ailesi ile arası açılmış bir durumdaydı. Bu, karakterimiz için ilk kırılmalardan biri diyebiliriz. Zamanı geldiğinde de, annesi gibi, Melek Erdenay ile karşılaşıyor ve peygamberlik makamı müjdeleniyor. Bundan sonrada peygamber Öktem'in tebliğe başlamasını, halkının çek atı altında toplamasını, kafirler ile savaşmasını izlemeye, özür, okumaya başlıyoruz.

Ayrıca tarihte bildiğimiz "Altın Elbiseli Adam" da bir şekilde, kısmen, kitaba dahil edilmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor ki kendisi peygamberimizin baş düşmanlarından. Biliyorsunuz, tarihteki genç hatta ergen yaşta ölmüş bir çocuktu ama kitapta, yazarımız, ondan ilham alarak yetişkin bir karakter çizmiş.

Kitap hakkındaki genel görüşüm: Kitabın kurgusu çok iyi, heyecan verici noktaları var. Ben, özellikle eski Türkçe kelimelerde ve kişilerden bahsetmesini, bazı töreler hakkında bilgilendirmesini ve  bu konuda dipçe vermesine bayıldım! Kitap sonrası, bebeklere "bala" demeye başladım. Konular arasında hızlı geçişler yok, çok yavaş geçişler olduğunu da söyleyemem.  Kalınlığı zaten kolay kolay kısa geçişler vermediğini gösteriyor. Kitabın son bölümünde yer alan "İkizlerden Sonra 3000 yıl" alanı da çok iyi olmuş. Ve, evet. Konu 3000 yıl öncesinde geçiyor. :) Anne-Baba adayları, çocuklarımıza ne isim versek acaba diye düşünüyorlarsa bu kitap güzel öneriler veriyor(lütfen, balalarınıza, manası adam gibi isimler ekleyin ve fazla kullanılmayan). ;)

Kitap Okuma Önerisi:  Alınması gereken bir kitap.
Puan: 10/8


Kitap Fiyatı: 20.50


 
Bir Kurtlar Vadisi Pusu, kitap önerisi daha. Bu dizide gördüğüm ilk kitap buydu. Bundan sonra da acaba başka ne kitap önerecekler diye sürekli takipte kaldım.
 
BAŞKARAKTERLER
 
 

Türk peygamberimiz ÖKTEM. Temsili olarak koyduğum bir resim. Biliyorsunuz, geleneklerimizde peygamberlerin yüzlerinin görünmemesini tercih ediyoruz. Bu yüzden ben de böyle bir resmi tercih ettim. Kendisi baş karakterimiz ve Türk peygamberidir. Annesi doğumdan sonra ölen, ikiz bir kardeşi(kız) olan bir kişi. Peygamberlerin genel anlamda özellikleri belli olduğundan, özel olarak eklemem gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum.

Aşena, peygamber Öktem'in ikiz kız kardeşi. İkiz olmanın da verdiği bağ yüzünden midir bilinmez, kardeşine ilk iman edenlerden ve sürekli olarak onu destekleyen en başat şahıstır. Roman boyunca göreceksiniz. Ayrıca, Aşena öyle sıradan biri olmak için doğmuş biri de değil. Kendisinin de müjdelenen bir kaderi vardır.



 
Erdenay, kutlu haberler getirildiğine inanılan yaşlı görünümünde bir ruhtur. Biz, İslami bilgiye uyarlarsak, kendisi Hz. Cebrail olmaktadır ve yaşlı biri olarak görünmektedir. Kitapta ara ara kendisini göreceksiniz ne de olsa kendisi, Allah'ın elçisi ve peygamberlere vahiy indirmek başlıca görevleri arasındadır. Bu eklediğim minyatür gerçek arkadaşlar ama elbette bunu yapanlar temsili bir resim koymuşlar ki sağdaki adını hatırlayamadığım bir peygamber ve tam ortadaki dört kanatlı kişi de Erdenay, yani Hz. Cebrail.
 
Bu kitabın kurgu olduğunu söylemem gerekir mi? :D