19 Ağustos 2013 Pazartesi | By: YeniAy M.

Eroin : Christiane F'in korkunç anıları

 
UYARI: Kitap hakkında bilgi içerdiğini unutmayınız.
 

Bu bir roman değil, gerçek bir yaşam öyküsüdür! Eroinman bir kızın yaşadıklarını anlatmaktadır.

 

Christiane, benim annemin gençliği zamanlarında yaşamış, o zamanlar 16 yaşlarında olan Alman bir kız. Yaşadıklarını daha sonra kaleme alıyor ve bence müthiş bir ibretlik hayat öyküsü oluyor. Yazmakla iyi yapmış.

Christiane dağılmış bir ailenin kızı ve ailevi sorunları var. Ailesinin durumu yüzünden de ruh sağlığı pek iyi değil ve bunun sonucunda da kendisi gibi sorunları olan arkadaş topluluğu içinde buluyor kendini ve kaçınılmaz olarak, tüm dünyada, bugün dahil, büyük sorun olan uyuşturucu sevdasına yakalanıyor. Ama ne sevda, insanı öldüren cinsten!

Christiane ilk aşamalarda herkes gibi ufak tefek şeyler deneyerek başlıyor. Otlar, haplar vs. derken, her zaman olduğu gibi bu uyuşturucular artık kızımız için yetersiz geliyor ve gittiği bir ortamda eroin deneyerek, baya büyük bir adım daha atarak kendini iyice kuyunun dibine atıyor. Elbette kızımızın sevgilisi de kendisi gibi uyuşturucu bağımlısı.

"Bir kereden bir şey olmaz."

"İradem yerinde, istediğim zaman bırakabilirim. Ben bağımlı değilim ki!"

gibi bilindik sözleri Christiane'de söylemiş ama gerçek bunlardan çok farklıydı elbette. Christiane kendi durumunun farkına vardığında sevgilisi ile birlikte-annesi de öğreniyor elbette- uyuşturucuyu bırakmaya çalışıyor ve ilk denemede temizlenmeyi başarsa da herkesin yaptıkları hatayı yapıyorlar. Yani, çevreleriniz değiştirmedikleri için kaçınılmaz olarak eroine geri dönüyorlar.

Christiane ve arkadaşları eroin bulmak için öyle durumlara düşüyorlar ki çalmaktan tutun, fahişelik yapmaya kadar her türlü şeyi yapıyorlar. En iğrenç durumlarda buluyor kendini. Tanıdıkları zaman içinde ya aşırı dozdan ölüyorlar ya da hapse düşüyorlardı. Beni özellikle ölen bir kız etkiledi( Christiane'in arkadaşı). Hela da ölü bulundu ve cebinden de terapi için yer isteyen bir mektup çıktı. Durumunun farkındaydı ve kurtulmak istiyordu ama sonu pek iyi olmadı.

Genel olarak kitap hakkındaki görüşüm: Christiane, bize eroin dahil tüm uyuşturucuların ne denli bir bok olduğunu bize kendi yaşamı ile güzelce anlatmış. Kısacası, her türlü pisliği ortaya dökmüş. Ben okuduğumda çok etkilenmişti ve benim genç yaşta bilinçlenmemi sağlayan da bu kitap olmuştu. Bu yüzden tüm ebeveynler bu kitabı okumalı ve erkek-kadın demeden çocuklarına genç yaşta okutmalılar ki böyle bir yaklaşımın sonucunun nasıl biteceğini şimdiden görsünler: Ölüm ya da Hapis. Uyuşturucu kullananlar başka bir geleceği yok. Bazen her ikisi de olabiliyor tabii!


Christiane F. Yaşadığı korkunç hayatın içinden kurtulduktan sonra hayatının gençlere ders olması ve bu boktan uzak durmaları için bu kitabın yazılmasına karar verdi. Bugün eski yaşamından hiçbir arkadaşı yanında değil. Kimisi uyuşturucudan öldü, kimisi ise hapishaneye düştü. Ben olsam zaten ben de tamamen uzak dururdum. İyi ya da kötü kalpli olmaları önemli değil, seni de kendileri gibi çukura sürükleyecekse, o kişi/lerden arkadaş olmaz. Sevdiği oğlanlarda uyuşturucu bağımlısıydı ve Christiane için bu yarar sağlamadı. O da sonunda onlardan uzaklaştı, elbette! İnşallah şimdi iyi bir yaşamı vardı.








Kitap Okuma Önerisi:  Muhakkak alınmalı!

Puan: 10/10


Kitap Fiyatı: 16